Hoe goed kun jij multitasken? Doe de test hieronder.
De wereld verandert razendsnel en er wordt veel van ons gevraagd. Zonder dat we het zelf in de gaten hebben, heeft het digitale tijdperk een enorme invloed op onze houding en ons gedrag. Mede hierdoor ervaren mensen stress of (werk)druk.
Ben jij je bewust hoeveel uur je op je smartphone besteed of hoeveel tijd je 'zinloos' scrollt? En hoe vaak wordt jouw werk of je vrije dag onderbroken? Door bijvoorbeeld meldingen op je telefoon of mail pop-ups? Gemiddeld krijgen we 65 tot 80 pushberichten per dag binnen. Daar kun je flink door worden afgeleid.
In een paar simpele stappen willen we jou helpen om inzicht te krijgen in wat digitale technologie met ons doet, zodat jij daar op een bewuste manier mee om kunt gaan.
Met als doel:
- meer focus realiseren
- tot wel 40% meer efficientie kunnen bereiken
- ons leven nog leuker te maken
We beginnen met een test. Test jezelf of een collega om te zien wat multitasken met je doet. Je hebt een blaadje, een pen en de stopwach (op je telefoon) nodig.
Tips en tools voor een gezonde digitale leefstijl.
Door het doen van de test heb je gezien dat multitasken je meer tijd kost, ongeveer zo’n 30 tot 40%. Als je dit de hele dag door doet, ben je dus veel minder productief, dan dat je je ergens volledig op focust. Je vraagt iets van je brein en je lijf, wat het biologisch gezien niet kan. En dat kost energie. Door je bewust te zijn van het multitasken en slimme keuzes te maken, kun je de hele dag BLIJ blijven en met veel energie de (werk)dag eindigen.
Hieronder vind je een aantal tips waar je direct mee aan de slag kunt!
Tip 1: Zet je pushberichten zo veel mogelijk uit
Wanneer we onze mail checken of een telefoontje krijgen tijdens het schrijven van een rapport, dan duurt het 15 tot 25 minuten, nadat het telefoongesprek is beëindigd of de mail beantwoord, voordat je brein weer op volle toeren kan focussen.
Alle apps en social media houden je standaard op de hoogte van alle relevante en minder relevante updates, berichten etc. Door deze berichten uit te zetten, word je veel minder gestoord. En als je dan even de tijd neemt voor social media, kun je deze berichten alsnog bekijken.
En zet je mail pop-ups uit. Zo word je gedurende de dag niet continue gestoord door opploppende mailberichten.
Tip 2: Plan momenten om je email te checken
Misschien herken je het wel, als je wilt, kun je de hele dag bezig zijn met het beantwoorden van je email. Maar je loopt ook niet de hele dag naar de brievenbus om te kijken of daar iets in zit. Ga dus ook bewust om met je email brievenbus. Als je merkt dat je hier te veel door wordt geleefd, plan dan bijvoorbeeld 3 momenten per dag in om je mail te checken en te beantwoorden. Bijvoorbeeld om 9.00, 12.30 en 16.30 uur.
Tip 3: Durf momenten te nemen om te niksen
Leun even achterover of doe een ademhalingsoefening. Kijk naar buiten. Of loop een rondje door kantoor, je huiskamer of een klein ommetje buiten. Kortom, onderbreek je werk en laat je brein even rusten.
Zijn er dingen die volgens jou efficienter kunnen of wil je met focus werken? Wil je minder onderbroken worden en een ochtend ongestoord kunnen werken bijvoorbeeld? Bespreek dit met je leidinggevende of HR. Waar word jij blij van en wat heb je nodig om beter, met meer energie te kunnen werken?
Tip 4: Het feit dat het kan, betekent niet dat het moet
Veel mensen hebben last van niet willen missen, het zogenoemde FOMO (Fear Of Missing Out). Maar dat er veel kan, betekent niet dat het moet. Je kunt niet alles en zeker niet alles tegelijk. Stel jezelf daarom de vraag: Moet ik dit nu doen? Kan het even wachten of kan iemand anders je helpen? Bekijk onderstaande vraag rustig, regel voor regel.