Iedereen is weleens ziek. Dat kan van korte, maar ook van lange duur zijn.
Werk is belangrijk. Het geeft je een inkomen, maar biedt ook regelmaat, contact en de kans om te groeien. Daarom is het van belang om altijd te kijken naar wat er wél mogelijk is als je ziek bent. Je kunt namelijk ziek zijn, maar toch in staat zijn om (gedeeltelijk) te werken. Ook als je langere tijd niet (volledig) kunt werken, kun je stap voor stap richting werkhervatting.
Werken aan jouw inzetbaarheid
Jij én je werkgever moeten ervoor zorgen dat jij zo gezond mogelijk kunt werken. Jouw gezondheid is heel belangrijk: als je fit bent, heb je meer energie en gaat alles gemakkelijker. Thuis, maar ook op je werk. Wij helpen je bij het verbeteren van jouw inzetbaarheid. Als er iets aan de hand is en je jouw werk niet goed kunt doen of als je actie wilt ondernemen om te voorkomen dat je ziek wordt.
Wil jij weten hoe het werkt bij re-integratie en wat je moet doen volgende de wet? Ga snel verder.
Re-integratie volgens de wet
Stap voor stap terug aan het werk. Hoe werkt het en wat moet jij volgens de wet doen?
Jij en je werkgever dragen verantwoordelijkheid voor de werkhervatting (re-integratie). Ben je ziek of arbeidsongeschikt? Dan ben je die hele periode verplicht om mee te werken aan activiteiten die je herstel bespoedigen. Zo dien je passend eigen of vervangend werk te accepteren, bij je eigen werkgever óf een andere.
Wettelijk kader, re-integratie volgens de wet
Wettelijk kader, re-integratie volgens de wet
Wat kun jij doen bij ziekte of om ziekte te voorkomen?
Ben jij ziek of wil je voorkomen dat je ziek wordt?
Hieronder vind je een aantal tips waar je direct mee aan de slag kunt!
Tip 1: Bespreek je herstel en omstandigheden met je leidinggevende
Het is van belang om goed contact te houden met je leidinggevende, als je ziek bent of merkt dat er omstandigheden zijn die invloed hebben op jouw werk. Met je leidinggevende heb je regelmatig contact, zodat hij of zij op de hoogte blijft van hoe het met je gaat. Andersom blijf jij zo ook op de hoogte van ontwikkelingen bij je werkgever.
Tip 2: Weet met wie je contact kunt opnemen
Als je ziek wordt, neemt de arbodienst van jouw werkgever contact met jou op. Een arbodienst begeleidt jou als je ziek wordt of wilt voorkomen dat je ziek wordt. Zij nemen contact op over je herstel en werkhervatting (re-integratie) en bieden alle ondersteuning die je nodig hebt. Jouw contactpersoon begeleidt jou tijdens het hele proces, zoals dat is vastgelegd in de Wet Verbetering Poortwachter.
Bedrijfsarts
Wanneer je langer dan zes tot acht weken arbeidsongeschikt bent, kom je in contact met de bedrijfsarts. Jouw behandelaar (een arts, bijvoorbeeld) is betrokken bij de diagnose en behandeling. De bedrijfsarts kijkt naar wat je nog wél kunt doen en beoordeelt of jij (gedeeltelijk) kunt werken. Ook bewaakt de bedrijfsarts het re-integratieproces.
Veelgestelde vragen over ziekte en werk